5 Mayıs 2019 Pazar

YAZILIM SÖZLEŞMESİ


YAZILIM  SÖZLEŞMESİ

1.  Taraflar
Bu yazılım bakım sözleşmesi .......................... adresinde mukim …………….. (bundan böyle FİRMA olarak anılacaktır) ile ……………… adresinde mukim …………. (bundan böyle MÜŞTERİ olarak anılacaktır) arasında akdedilmiştir.
2.  Sözleşmenin Konusu, Süresi, Fiyatı
Aşağıda tanımlı olan amaç ve Ek-1’de tanımlı proje kapsamı doğrultusunda FİRMA tarafından bir yazılım geliştirilmesi ve bu yazılımın bakım hizmeti ile birlikte MÜŞTERİ’nın kullanımına sunulmasıdır.

Yazılımın fikri ve sınai mülkiyet hakkı (telif ve patent hakkı) MÜŞTERİ’ya ait olacaktır.

Amaç: MÜŞTERİ’nin  verilerin merkezi tek bir veritabanı altında toplanmasını sağlamak ve  bilgisayar ortamında paylaşım ve işlenmesine altyapı oluşturulmasıdır.

Sözleşme  bir yıl sürelidir. Başlangıç tarihi sözleşmenin imzalandığı tarih olarak kabul edilir.

Taraflar, sözleşmenin hitam tarihinden otuz gün önce diğer tarafa varacak şekilde, yazılı olarak fesh ihbarı yapmadıkları taktirde, sözleşmen aynı koşullarla bir yıl daha uzayacaktır.
3.  Kabul ve Kabul şartları
MÜŞTERİ, yazılımı teslim aldığı tarihten itibaren ......... ay deneyecek olup, bu süre içinde yazılımın sorunsuz ve ihtiyacı karşılar ve sözleşme koşullarına uygun olduğunu saptaması halinde, kesin kabul edecektir. MÜŞTERİ’nın yazılımdan doğacak ödeme yükümlülüğü kesin kabül sonrası doğacaktır.
Ücretsiz olarak FİRMA tarafından yazılım yükseltilmesi (upgrade) yapılacaktır.
FİRMA’nın ve/veya FİRMA’nın bu sözleşme kapsamında yaptığı yazılımın ilgili idare tarafından kabul görmemesi halinde, MÜŞTERİ’nın sözleşme bedelini ödememe hakkı bulunmaktadır.
4.  Garanti
Yazılımın garanti süresi, kesin kabul tarihinden itibaren iki yıl olup, yazılım yükseltmeleri  ve/veya yazılım değişikleri de yapıldıkları tarihten itibaren iki yıl süre ile garanti kapsamındadır.
Sözleşme kapsamında yerine getirilecek bakım hizmetleri de, yukarıda belirtilen garanti süreleri kapsamında olup, işbu sözleşme Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve mevzuatı hükümlerine tabii olacaktır.
Garanti kapsamında verilecek yazılım ve bakım hizmetleri ücretsiz olacaktır.
5.  Bakım ve Hizmet Koşulları
Bu sözleşme ile, MÜŞTERİ  program ile ilgili problemlerine FİRMA tarafından on kez yerinde müdahale,  eğitilmiş elemanının görev değiştirmesi durumunda yeni kullanıcıya iki kez yerinde eğitim ve program yüklü bilgisayarın değişmesi durumunda iki kez yeniden kurulum hakkı kazanır.
Program değişiklikleri ve ilaveler FİRMA tarafından yapılacak ve MÜŞTERİ’ye en kısa sürede ulaştırılacaktır. Bu hizmet için FİRMA, bakım süresi boyunca MÜŞTERİ'den ek bir ücret talep etmeyecektir.
Telefon ile veya e-mail ile yapılan yazılım destek hizmetleri için bakım süresi boyunca hiçbir ek ücret istenmeyecek, yukarıdaki belirtilen servis limitlerinin aşılması durumunda her servis ayrıca faturalanacaktır. Servis bedeli iki saati aşmayan servisler için …….TL + KDV, günlük  ……….TL+ KDV olarak faturalanacaktır.
Telefon, faks ve elektronik posta ile yapılacak ihbarlar, arıza ihbarı yerine kaim olacak olup, bu ihbardan itibaren ........... saat içinde arızaya müdahale edilecektir.
6.  Lisans Hakları ve Kısıtlı Garanti
Programın lisans hakları FİRMA’ya aittir. FİRMA, Sözleşme kapsamında sunduğu yazılımla ilgili olarak MÜŞTERİ'ye münhasır ve devri mümkün olmayan kullanım lisansı hakkı tanımaktadır.
Üçüncü şahsın, FİRMA'nın teçhiz ettiği ve Sözleşme'ye uygun olarak kullanılan sistemlerin fikri ve sınai mülkiyet haklarına tecavüzden dolayı MÜŞTERİ'ye karşı meşru iddialarda bulunması halinde, MÜŞTERİ bu durumu derhal FİRMA'ya bildirecektir.
Üçüncü şahıslar tarafından MÜŞTERİ’ye karşı, bu yazılımın kullanılmasından dolayı, fikir ve sanat eserleri kanunu veya diğer ilgili kanunlar uyarınca herhangi bir talepte bulunulması halinde, bu talebin müdafaası,gerekirse dava yolu ile, FİRMA tarafından yapılacak, MÜŞTERİ aleyhine bu konuda açılacak davaya FİRMA müdahale edecek ve bu konuda MÜŞTERİ aleyhine herhangi bir şekilde yapılabilecek olan her türlü zarar ve ziyan talebinden  dolayı FİRMA sorumlu olacak ve eğer gerekirse, MÜŞTERİ aleyhine talep edilebilecek olan tazminatları üstlenerek ödeyecektir.

FİRMA, yazılımının ve kullanım kılavuzunun eksiksiz ve hatasız olduğunu taahhüt etmez, programın kullanılmasını engelleyen hataları en kısa sürede düzeltmeyi taahhüt eder. Yazılım ve kullanım kılavuzu MÜŞTERİ tarafından olduğu gibi kabul edilir. FİRMA, yazılımın kullanılması, uygulanması, kuruluşu nedeniyle oluşabilecek sonuçlar, kaza ile veya dolaylı olarak doğabilecek maddi, manevi, hukuki ve mali sonuçlardan, bu nedenlerle oluşabilecek kazanç ve kayıplardan, keza yasalara aykırı olarak kullanılmasından hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Sistem arızası, elektrik kesilmesi, virüsler ve diğer nedenlerle oluşabilecek bilgi ve program kayıplarından FİRMA sorumlu tutulamaz. Satın alınan programın korunması, girilen bilgilerin aksaklıklara karşı düzenli olarak yedeklenmesi MÜŞTERİnın sorumluluğundadır.

7.  Yasal Düzenlemeler
Bu yazılım 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu güvencesi altındadır.

8.  Ödeme
Ek-2’de tanımlı olan proje yazılım bedeli ve yıllık bedeli sözleşmenin imzalanmasını takip eden 10 iş günü içinde EK-2’de tanımlı esaslara göre FİRMA tarafından MÜŞTERİ’ya fatura edilir.
MÜŞTERİ FİRMA’nın düzenlediği fatura bedelini fatura ibraz tarihinden itibaren 15 gün içinde FİRMA’nın belirttiği MÜŞTERİ hesabına EFT ile nakden ödeyecektir.
7.    Gizlilik
Taraflar, gerek sözleşme süresince ve gerekse sözleşmenin sona ermesi veya feshi halinde bile, birbirleriyle çalışmaları süresince diğer taraf hakkında edindikleri bu sözleşmeye konu faaliyetlerden doğan ticari sır veya özel nitelikteki bilgileri, ticari sonuçları, istatistiki bilgileri, MÜŞTERİ bilgilerini, uzmanlık bilgilerini, aralarındaki sözleşmeleri ve her türlü yazılı ve sözlü bilgi akışını üçüncü şahıslara açıklamamayı ve gizliliği korumayı kabul ve taahhüt ederler. Reklam, referans ve basın bültenleri amaçlı kullanımlarda taraflar önceden birbirlerinden yazılı izin almak koşulu ile faaliyetlerde bulunabilirler.
Resmi kurum ve kuruluşlar tarafından gelen zorunlu bilgi istekleri bu maddenin dışında değerlendirilecektir.
8.    Fesih
MÜŞTERİ FİRMA’nın yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde veya istediği bir zamanda 1 ay önceden bildirim yaparak sözleşmeyi fesih edebilir.
FİRMA ‘nın sözleşmeyi haksız olarak fesh etmesi ve/veya sözleşmeden doğan yükümlülüklerine hiç/eksik/hatalı ifa etmesi hallerinden, MÜŞTERİ’nın işbu sebeple sözleşmeyi fesh hakkı bulunmakla birlikte, bu nedenle uğradığı veya irtibatlı 3.şahısların her türlü zararlarını ferileri ile birlikte FİRMA tazminle yükümlü olacaktır.
9.    Cezai Şartlar
FİRMA, Madde 5’de tanımlı bakım hizmet kriterlerine uymadığı takdirde gecikilen saat başına ……TL ceza ödemeyi kabul eder.
FİRMA tarafından yapılacak çalışmalarda MÜŞTERİnin sistemlerinde neden olabileceği ve/veya üçüncü şahıslara verilecek herhangi bir zararı ferileri ile birlikte tazmin edeceğini beyan ve Kabul eder.
10.  Denetim ve Güvenlik
MÜŞTERİ’nin talebi halinde FİRMA bu sözleşme ile ilgili kayıtlarını MÜŞTERİ denetimine açmayı kabul eder. Uyuşmazlık halinde MÜŞTERİ Kayıtları birincil delil teşkil edecektir.
MÜŞTERİ kendisinin çalışma alanları içinde, genel güvenlik uygulamaları kapsamında ve gizlilik esasları çerçevesinde FİRMA çalışanlarına gerekli dolaşım imkanını sağlayacaktır. Bununla birlikte FİRMA, MÜŞTERİ’nin çalışma alanlarına girişte, çıkışta ve  çalışma alanları içinde MÜŞTERİ’nin genel güvenlik kurallarına uymayı kabul ve taahhüt eder.
Ayrıca FİRMA, MÜŞTERİ çalışma alanlarında MÜŞTERİ’nin Bilgi Teknolojileri güvenlik politikaları ve kurallarına uymayı kabul eder.

11.  Mücbir Sebepler
Taraflar önceden öngörmedikleri ve her türlü çabayı göstermelerine rağmen önleyemedikleri, kanunen kabul edilen mücbir sebep halleri sebebi ile ve bu hallerin doğrudan etki ettiği edimler için yükümlülüklerini yerine getirmemeleri ya da geç yerine getirmeleri sebebi ile sorumlu olmayacaklardır.
Mücbir sebep durumunun meydana geldiğini iddia eden Taraf, söz konusu durumun meydana gelmesinden itibaren en geç 7 (yedi) gün içinde, söz konusu mücbir sebep olayının Sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmesi üzerinde yarattığı etkiyi yazılı olarak diğer Tarafa bildirecektir. Eğer söz konusu Taraf, yukarıda belirtilen süre içinde diğer Tarafa böyle bir bildirimde bulunmazsa, aynı durum için mücbir sebep iddiasında bulunamayacaktır.
Sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerin , Mücbir Sebep nedeniyle 30 (otuz) gün süre ile ifa edilememesi halinde, diğer Taraf, Sözleşme'nin tamamı ya da ifa edilemeyen bölümü ile ilgili olarak Sözleşmeyi feshetme hakkına sahip olacaktır.
12.  Sözleşmenin Devri ve Bölünebilirlik
Taraflar, işbu sözleşmeden doğan yükümlülüklerini veya yükümlülüklerinin bir kısmını karşı tarafın yazılı onayı olmaksızın üçüncü şahıslara devredemezler. Bu sözleşme kapsamında yazılı devir izninin alınmasını müteakip taraflar bu sözleşme hükmünce devir alan tarafa karşı mükellefiyetlerini yerine getirecekler ve bu sözleşme hükmünce makul ölçülerde gerekli olabilecek dökümanları tanzim ve teslim edeceklerdir.

Bu sözleşmenin herhangi bir madde ve hükmünün geçersiz veya tatbiki kabil olmaması halinde diğer madde ve hükümler tam kapsamlı olarak geçerli olmaya devam edecektir. Taraflar bu gibi geçersiz veya tatbiki kabil olmayan madde ve hükümlerin yerine aynı amaca uygun diğer madde ve hükümler konulması için ortak mutabakat ile gerekli düzenlemeleri yapacaklardır.
13.  Sözleşmede Değişiklik Yapılması
Sözleşmede yapılacak her türlü ilave , çıkartma ve değişiklik yazılı olarak yapıldığı ve taraflarca imzalandığı takdirde hukuken bağlayıcıdır.
12.  Uyuşmazlıkların çözümü
Bu sözleşmenin uygulanmasından doğabilecek ihtilafların uzlaşma ve sulh yoluyla çözümlenebilmesi için taraflar ellerinden gelen tüm gayreti göstereceklerdir. Buna rağmen ihtilafların çözümlenememesi halinde ………………… mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir.
Uyuşmazlıkların çözümünde MÜŞTERİ’nin ticari defter ve kayıtları yegane delil olacaktır.
13.  Tebligat adresleri
Taraflar, işbu sözleşmede yazılı adreslerinin aynı zamanda tebligat adresleri olduğunu kabul ederler. Adres değişikliği noter kanalıyla veya en azından iadeli taahhütlü mektupla karşı tarafa bildirilmedikçe hüküm ifade etmez ve bu durumda sözleşmede belirtilen adreslere yapılan tebligatlar geçerli sayılır.

14.  Vergiler
Sözleşme ve sözleşme yerine geçecek sipariş emirlerinin vergi kanunları uyarınca ihtiva etmesi gereken pul, resmi ve harçlara ilişkin her türlü sorumluluk, tarafların kendilerine aittir. Damga vergisi FİRMA tarafından ödenecektir.
15.  İmza ve yürürlülük
İşbu sözleşme taraflar arasında …/…/…….  Tarihinde……………. 15(onbeş) madde 3(üç) sayfa, EK-1, Ek-2 ve bir nüsha olarak kabul ve imza ile yürürlüğe girmiştir.

FİRMA                                                                                    MÜŞTERİ