16 Nisan 2019 Salı

ALACAK TEMLİK SÖZLEŞMESİ


TEMLİK SÖZLEŞMESİ

Bir taraftan ,,,,,,,,,,,,,,,,(,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,adresinde kain) ile diğer ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,( ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,adresinde kain) arasında  aşağıda belirtilen koşullarla bir temlik sözleşmesi imzalanmıştır.

I)KISALTMALAR
İş bu temlik sözleşmesinde;
A),,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,.(, kısaca “TEMELLÜK EDEN”,
B) ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,.( kısaca “TEMLİK          EDEN”  
C) ,,,,,,,,,,,,,…..,,, (Kısaca               “BORÇLU”,
olarak anılacaktır.

II) KONUSU
İş bu temlik sözleşmesinin konusu, TEMELLÜK EDEN’e doğmuş/doğacak tüm borçlarının teminatını teşkil etmek üzere TEMLİK EDEN’nin, BORÇLU, nezdinde doğmuş/doğacak alacaklarının TEMELLÜK EDEN’e devredilmesine ilişkin koşulların düzenlenmesidir.

III) TEMLİKE KONU TUTAR
TEMLİK EDEN’in,temlik tarihi itibarı ile BORÇLU nezdinde doğmuş alacaklarından…………………TL.lik ve doğacak alacaklarının ………..TL.lik kısmıdır.

IV) TEMLİK EDEN’NİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
1-TEMLİK EDEN,III.Md.de belirtilen alacağını TEMELLÜK EDEN’e kesin ve gayri kabili rücu olarak devir ve temlik etmiştir.
İş bu devir ve temlik konusu alacağı TEMELLÜK EDEN,BORÇLU’dan tahsil  ve  istifade hakkına sahiptir.
Yine,TEMELLÜK EDEN temlik bedelini, TEMLİK EDEN’in nezdinde doğan her türlü alacaklarından,TEMLİK EDEN’e  önceden ihtar ihbar etmeksizin TEMLİK EDEN’in hesaplarından almaya/tahsile/mahsup etmeye yetkilidir.
2-TEMLİK EDEN,temlik konusu alacak BORÇLU tarafından vadelerinde TEMELLÜK EDEN’e ödeninceye kadar borçtan sorumlu olmaya devam eder.
Bu nedenle TEMLİK EDEN,BORÇLU tarafından,borcun TEMELLÜK EDEN’in ilk isteminde ödenmemesi durumunda başkaca bir ihtar ve ihbara gerek olmaksızın BORÇLU ile birlikte kendisine de başvurulmasını kabul eder.
3-TEMLİK EDEN,BORÇLU’nun TEMELLÜK EDENE B.K.nu uyarınca takas dahil herhangi bir def’i ileri sürmesi durumunda temlik konusu borçtan sorumlu olacağını,ayrıca TEMELLÜK EDEN’in,BORÇLU’ya karşı yapacağı her türlü dava ve takip nedeni ile doğabilecek tüm masrafları ödemeyi kabul ve taahhüt eder.            
 4-TEMLİK EDEN,bu sözleşmeyi imzaladığı tarihte III.Maddede belirtilen tutar kadar BORÇLU’dan alacağı bulunduğunu ve bunu daha önce hiç bir gerçek yada tüzel kişiye temlik etmediğini ve/veya üzerinde başkaca bir takyidat olmadığını beyan ve taahhüt eder.
                                                         
V) MÜŞTEREK HÜKÜMLER
1-Taraflar arasında imzalanmış/imzalanacak sözleşme  hükümleri saklıdır.
2-TEMLİK EDEN ve TEMELLÜK EDEN,bu sözleşmenin, gerek taraflar arasında doğmuş/doğacak borçların yenilendiği,ertelendiği,ve/veya ödendiği anlamına gelmiyeceği konusunda mutabık kalmışlardır.
3-Taraflar bu temlik sözleşmesinin imzasından sonra BORÇLU’ya  tek taraflı olarak bildirimde bulunma hakkına sahiptir.
4-Taraflar.TEMELLÜK EDEN’nin söz konusu temlik bedellerini tahsil ettiği takdirde dilediği hesaplarına dilediği şekilde mahsup etmeye yatkili olduğu konusunda mutabık kalmışlardır.
5-Söz konusu temlik bedelinin BORÇLU tarafından TL olarak ödenmesi durumunda,bu tutarlar ödeme tarihindeki Merkez Bankası USD/EURO Efektif  satış Kuru üzerinden USD/EURO’ya çevrilerek işbu sözleşme hükümlerine göre işleme tabi tutulacaktır.
6-Tarafların adresleri yukarıda belirtilmiş olup,değişiklik resmi yollardan bildirilmediği takdirde buralara yapılacak her türlü tebligatlar taraflara yapılmış sayılır.
7-İş bu temlik sözleşmesi nedeni ile ortaya çıkacak ihtilaflarda ………………. Mahkeme/İcra Daireleri yetkilidir.
8-Taraflar ,TEMELLÜK EDEN’in defter ve kayıtlarının kesin delil olması konusunda mutabakata varmışlardır.
9-İş bu sözleşme nedeni ile ödenmesi gereken her türlü vergi resim ve harçlar TEMLİK EDEN tarafından ödenecektir.

VI) SON HÜKÜM
TEMLİK EDENİN,III.Md.de belirtilen tutarı devir ve temlik ettiği,TEMELLÜK EDEN’in de aynı tutarı iş bu sözleşmede belirtilen şartlarla temellük ettiği ve devir aldığı taraflarca kabul ve beyan edilerek…………tarihinde tanzim ve okunarak imza altına alınmış ve tasdikli bir nüshası TEMLİK EDEN’e verilmiştir.


TEMELLÜK EDEN                                                    TEMLİK EDEN