10 Nisan 2019 Çarşamba

TAŞIT REHNİ SÖZLEŞMESİ


TAŞIT REHNİ SÖZLEŞMESİ


Bir taraftan ………………………………………… (kısaca REHİN VEREN olarak anılacak) ile diğer taraftan ………….. (kısaca REHİN ALAN olarak anılacak) arasında aşağıdaki şartlarda bir rehin sözleşmesi akdedilmiştir.

1) REHİN VEREN, REHİN ALAN tarafından ................................adına açılmış her türlü kredinin ve REHİN ALAN nezdinde doğmuş doğacak her türlü borcunun ve ferilerinin teminatı olarak, mülkiyeti çekişmesiz ve takyidatsız olarak kendisine ait bulunan;
Markası           :…………………………….
Modeli                        :…………………………….
Motor no.su     :…………………………….
Şasi no.su        :…………………………….
Plakası                        :…………………………….
olan motorlu taşıtı; …………………..…………………..-TL (Yalnız…….……… ………………………………………….………..lira) bedel üzerinden REHİN ALAN’ya gayrikabili rücu rehin ve teslim ettiğini; plakanın taşıttan ve rehin kapsamından ayrılamayacağını; REHİN ALAN’nın bu rehin keyfiyetini yukarıda ayrıntıları verilen taşıtın kayıtlı olduğu motorlu taşıt araçları siciline bildirip tescilini istemeye tek taraflı yetkili bulunduğunu, buna rağmen rehnin, aracın siciline ve ruhsatına şerh ettirilmesine ilişkin işlemlerin Trafik sicil memurluğu nezdinde REHİN ALAN veya uygun bulunması halinde kendisince gerçekleştirilip, rehnin taşıtın sicil ve ruhsatına işlendiğine ilişkin Trafik Şube/Tescil Müdürlüğü’nün yazısını REHİN ALAN’ya ibraz edeceğini; rehnin, REHİN ALAN’ya olan tüm kredi diğer borçları ferileriyle birlikte tamamıyla sona erip REHİN ALAN’dan rehnin kaldırıldığına ilişkin yazılı beyan alınıncaya kadar aynen yürürlükte kalacağını ve bu süre boyunca rehinli taşıtı başka kimseye satmayacağını veya satış vaadinde bulunmayacağını, rehinli taşıtın REHİN ALAN’nın uygun göreceği bir yeddiemine verilmesine muvafakat ettiğini, yeddiemin makbuzunun bu rehin işleminin bir parçası olduğunu ve yeddiemin ücretinin kendisi tarafından ödeneceğini, rehin veren sıfatıyla beyan, kabul ve ve taahhüt etmiştir.
2) REHİN VEREN, rehin konusu taşıta daini mürtehin hakkı REHİN ALAN olmak üzere kasko sigortası yaptırmayı, yaptırmadığı takdirde REHİN ALAN’nın resen hareketle bir sigorta şirketine sigorta yaptırmasına, sigorta bedellerinin kendisine ait olduğunu ve/veya hesabına borç geçilerek borcuna ilave edilmesini kabul ve taahhüt etmiştir.
3) REHİN VEREN, rehin işlemleri sırasında veya rehnin kaldırılması sırasında yapılan her türlü noter masraflarını ödemeyi kabul ve taahhüt etmiştir.
4) REHİN VEREN, rehin kapsamı içindeki borçlarından dolayı temerrüde düşmesi halinde borcun ödenmesine ilişkin ihtarname keşidesi tarihinden itibaren %..... oranda temerrüt faizi ve bunun gider vergisi ile her türlü ferilerini ödemeyi ve rehnin bunları da kapsadığını kabul ve taahhüt etmiştir. 
5) Rehin ve sözleşmeden kaynaklanabilecek her türlü damga resmi, vergi, sair masraf REHİN VEREN’in yükümlülüğündedir.
6) Taraflar, gerek rehin ve/veya gerekse taraflar arasındaki alacak borç ilişkisinde, REHİN ALAN’nın defter ve kayıtları  ile bilgisayar kayıtlarının geçerli ve kesin delil teşkil edeceğini, H.U.M.K.nun 287.maddesi uyarınca delil anlaşması olarak kabul ettiklerini kabul ve taahhüt etmişlerdir.
7) REHİN VEREN, işbu rehin kapsamında doğan borçlarının tahsili konusunda REHİN ALAN’nın yasal yollara başvurması halinde ödeme günündeki ferileriyle birlikte tüm toplam alacak üzerinden  avukatlık ücreti ödemeyi kabul ve taahhüt etmiştir.
8) REHİN VEREN, aşağıda yazılı adresinin yasal ikametgahı olduğunu, adres değişikliğini REHİN ALAN’ya noter kanalıyla bildirmedikçe bu adrese yapılacak tebligatın kendine yapılmış sayılacağını, adreste bulunmasa bile Tebligat K.nun 21.maddesinin uygulanmasını kabul ettiğini kabul ve taahhüt etmiştir.  
9) Taraflar, işbu sözleşmeden doğacak çıkabilecek her türlü ihtilafın hallinde ............................................. Mahkeme ve İcra Dairelerinin yetkili olduğunu kabul etmişlerdir. 

Tarih: …………………..


REHİN VEREN                                                         REHİN ALAN – REHİN ALAN




Ek: rehne konu araçın ruhsat fotokopisi