19 Şubat 2019 Salı

GİZLİLİK SÖZLEŞMESİ


                                                              GİZLİLİK SÖZLEŞMESİ


İşbu sözleşme kayıtlı iş merkezi .................. olan ..................... ile,kayıtlı iş merkezi, ………………….. adresinde bulunan …………………..arasında .............. tarihinde yürürlüğe girmek üzere yapılmıştır.

Taraflar,ticari ilişkiye girdiğinden ve kurmuş oldukları iş ilişkisinin amaçları gereği yazılı veya sözlü olarak bilgi alışverişinde bulunacaklarından,işbu gizlilik sözleşmesinin imzalanması hususunda anlaşmaya varmışlardır.

1.Gizli Bilginin Tanımı:
Gizli bilgi ifşa eden tarafın kendisi,işçileri,acentaları ya da çalışanlarınca diğer tarafın işçileri,acentaları ya da çalışanlarına açıklanan her türlü fikir,buluş,iş,metod,ilerleme ve patent,telif hakkı,marka,ticari sır ya da diğer yasal korumaya konu olan ya da olmayan her türlü yenilik ve tarafların arasındaki ticari ilişki esnasında öğrenecekleri yazılı veya sözlü tüm ticari,mali,teknik bilgiler,abonelik ve konuşma bilgileri sır olarak kabul edilir.

2.Gizli Bilginin Korunması
Taraflar bu gizli bilgiyi;
a)     büyük bir gizlilik içinde korumayı
b)     işbu bilgiyi herhangi bir 3.kişiye hangi suretle olursa olsun vermemeyi
c)     doğrudan ya da dolaylı olarak aralarındaki ticari ilişkinin amaçları dışında kullanmamayı taahhüt ederler.

3.Gizli Bilgi Tanımına Girmeyen Bilgiler
a)     taraflardan birine gizli tutma yükümlülüğü olamaksızın daha önceden bilinen bilgiler,
b)     taraflardan birinin kusuru sözkonusu olmaksızın kamuya malolmuş bilgiler
c)     Yürürlükte olan kanun ya da düzenlemeler ya da verilmiş olan bir mahkeme kararı,idari emir gereğince açıklanması gereken bilgiler.

4. Gizli Bilginin Mülkiyeti ,Ticari Sır,Doğruluğu
Taraflardan herbiri gizli bilgilerinin ve bu bilgilerdeki haklarının kendi mülkiyetinde olduğunu ve bu bilgilerin ifşa eden tarafa herhangi bir hak vermeyeceğini kabul eder.Yine herbir taraf,diğerinin gizli bilgisinin değerli ticari sırları içerdiğini ve karşı tarafa ticari sırlarını vermek gibi bir yükümlülüğü olmadığını kabul eder.Taraflardan hiçbiri gizli bilgisinin tamlığı,doğruluğu,kesinliği hakkında bir garanti veremez.

5.Alınması Gereken Önlemler
Eğer taraflardan biri diğerinin gizli bilgisi hakkında yetkisiz bir ifşanın varlığına yol açtığından haberdar olursa karşı tarafı derhal ve yazılı olarak bu yetkisiz ifşa hakkında bilgilendirir ve karşı tarafın bu sebeple maruz kalacağı zararları azaltmak için elinden gelen tüm gayreti gösterir.Mağdur olan taraf gerek kendiliğinden,gerekse karşı tarafın bildirimi üzerine bu ifşanın varlığını öğrenmesinden itibaren ve masrafları ifşa edene ait olmak kaydıyla kanunlarda belirtilen tüm yollara başvurabileceği gibi,maruz kaldığı hertürlü zarar ve ziyanın tazminini de talep edebilir.İfşa eden taraf karşı tarafın bu sebeple maruz kaldığı tüm zarar ve ziyanı karşılamayı peşinen kabul ve taahhüt eder.

6.Gizli Bilginin İadesi
Tüm gizli bilgiler taraflar arasındaki ticari ilişkinin ya da sözleşmenin sona ermesi halinde ve karşı tarafın yazılı ihtarı üzerine derhal bu bilgilerin ait olduğu tarafa iade edilir.Taraflar arasında bu hususta ileride doğacak iş ilişkileri müzakere edilip uygulanacak ayrı bir sözleşmenin konusunu oluşturur.

7.İfşaya izin Verilmesi
Taraflardan hiçbiri,kanunda açıkça belirtilen haller dışında bu bilgiyi herhangi bir şekilde ya da herhangi bir yolla dağıtamaz,basın yayın organları ve medya kuruluşları vasıtasıyla açıklayamaz,reklam amacıyla kullanamaz ve ifşa edemez.
Yukarıda ifade edilen sır saklama yükümlülüklerinin tek istisnası karşı tarafın yazılı izni ile yetkili merciilerin talepleri halinde sözkonusu bilgilerin açıklanmasıdır.

8.Devir ve Süre
İşbu sözleşme imza tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir. Tarafların gizlilik yükümlülükleri işbu sözleşmenin herhangi bir nedenle sona ermesini takiben de yürürlükte kalmaya devam edecektir.Bu sözleşme ya da buradaki herhangi bir hak tamamen ya da kısmen devir konusu olamaz. Taraflar karşılıklı imzalayacakları sözleşme eki ile süre ve/veya fesih durumunu düzenleyebilirler.

9.Cezai Şart
İşbu sözleşmede yeralan yükümlülüklerin ihlali halinde ihlal eden taraf diğerinin ve/veya bu nedenle zarara uğrayan 3.şahısların tüm zarar ve ziyanını karşılamayı ve karşı tarafın bu yetkisiz ifşa nedeniyle herhangi bir zarara uğramasa dahi  akdi tarafa.......................TL şart ödemeyi peşinen kabul ve taahhüt eder.

10.Uygulanacak Hukuk ve Yetkili Mahkeme
Bu sözleşmenin yorumunda ve işbu sözleşme sebebiyle ortaya çıkacak olan tüm uyuşmazlıklarda ........................... mahkemeleri ve icra daireleri yetkili olup,Türk hukuku uygulanır.

11.Kopyalar
İşbu sözleşme iki orjinal kopya olarak düzenlenmiş olup,iki kopya da,  aynı sözleşmeyi içermektedir.

12. Maddelerin Geçerliliği
İşbu sözleşme maddelerinden herhangi biri geçersiz sayılır ya da iptal edilir veya uygulanmazsa,bu hal sözleşmenin diğer maddelerinin geçerliliğine etki etmez.

13. Sözleşme değişikliği
Bu sözleşme tarafların gerçek niyetlerini yansıtıp,daha önce bu hususta yapılmış olan yazılı ve sözlü tüm anlaşmaların yerine geçer.Taraflarca yazılı olarak yapılmayan ve her iki tarafça imzalanmayan hiçbir değişiklik hüküm ifade etmez. İşbu sözleşmenin, taraflarca imzalanacak yazılım geliştirme ve büro hizmetleri sözleşmesi hükümlerine aykırı maddeler bulunması halinde, yazılım geliştirme ve büro hizmetleri sözleşmesi hükümleri esas olup, bu sözleşme ile diğer sözleşme hükümleri değiştirilemez.

14.İhtarlar
Bu sözleşme gereğince çekilen tüm ihtarlar işbu sözleşmede belirtilen taraf adreslerine teyitli faks ve iadeli taahhütlü mektup yoluyla yapılabilir.Tarafların bu ihtarları aldığı tarih,ihtarların yapıldığı tarih olarak kabul edilir.

15.Yürürlük:
İşbu sözleşme taraflarca……………… tarihinde imzalanmış olup, sözleşme damga vergisi taraflarca eşit olarak ödenecektir.

TARAFLAR
İMZA