27 Şubat 2019 Çarşamba

ARAÇ KİRALAMA SÖZLEŞMESİ


OTO KİRALAMA SÖZLEŞMESİ

1. SÖZLEŞMENİN TARAFLARI
          a) ………………………….. – (MALİK-KİRALAYAN sıfatı ile)
……………………. (aşağıda kısaca MALİK olarak anılacaktır.)

          b) KİRACI – (İŞLETEN-KİRACI sıfatı ile)
               ………………………………..
               (aşağıda kısaca KİRACI olarak anılacaktır.)

Arasında aşağıdaki şartları içeren işbu otomobil kiralama sözleşmesi akdedilmiştir.

2. SÖZLEŞMENİN KONUSU VE GENEL ŞARTLAR
Bu sözleşme ile MALİK, Madde 4’de belirtilen araçları, bu sözleşme şartlarına uygun olarak kullanılması için KİRACI’ya teslim etmeyi, KİRACI ise söz konusu araçları işbu sözleşmeden doğan hak ve sorumlulukları doğrultusunda kullanmayı ve bu kullanma karşılığı sözleşmede belirtilen kira bedellerini ödemeyi kabul ve taahhüt eder.

a)    Kiralama başlangıcında, araçları kullanması muhtemel kişilere ilişkin sürücü bilgileri ve ehliyetleri KİRACI tarafından MALİK’e gönderilecektir. KİRACI, otomobilleri sadece, bildirmiş olduğu bu personeline ve eşlerine kullandırabilecektir. Araçları kullanan personelde meydana gelen değişiklikler de MALİK’e bildirilecektir.
b)    KİRACI, MALİK’in onayını almadan işbu sözleşme hükümlerini bir başkasına devir ve temlik edemez, araçları hiçbir şekilde başkasının kullanımına tahsis edemez, teminat olarak gösteremez, kiralayamaz veya buna benzer başka bir şey yapamaz.
c)    Araçlar MALİK’in yazılı onayı olmaksızın yurt dışına çıkarılamaz.
d)    MALİK, söz konusu araçların 3. şahıslar tarafından haczedilmemesini sağlayacak ve teminat olarak vermek suretiyle KİRACI’nın fiili kullanımını engellemeyecektir. Araçların KİRACI’nın kullanımı sırasında bağlanması, trafikten Men’i hallerinde, KİRACI’nın işbu sözleşmeyi haklı sebeple fesh hakkı saklı olduğu gibi, bağlanan araçla ilgili/orantılı kira bedeli ödemesi yapmayacaktır.

3. SÖZLEŞME SÜRESİ
İşbu sözleşme, tarafların imza, teatisi ve sözleşmeye konu otomobillerin KİRACI’ya teslim edilmesi ile yürürlüğe girecektir. Sözleşmenin süresi _____ aydır ve her kiraya verilen araç ____ ay süre ile kirada tutulacaktır. Sözleşmenin bitim tarihinden 15 gün öncesine kadar yeni bir sözleşme yapılmamış ise mevcut sözleşme, herhangi bir ihtara gerek olmaksızın sona ermiş sayılacaktır. Bu durumda, sözleşme süresi sonunda araçlar derhal teslim edilecek, edilmediği takdirde sözleşme bitim tarihinden teslim tarihine kadar MALİK’in bireysel kiralamalara uyguladığı günlük kira bedelleri geçerli olacaktır.

4. KİRA KONUSU OTOMOBİLLERİN NİTELİKLERİ, AYLIK KİRA BEDELİ VE ÖDEME ŞARTLARI
a)    İşbu sözleşme ile MALİK tarafından, KİRACI’ya kiralanan araçlar, 20__ model olacaktır. Bu araçların zorunlu trafik sigortaları, kanuni artışlar sonucu yapılacak zeyilnameleri, kasko ve ihtiyari mali sorumluluk sigortaları, ferdi kaza sigortaları, motorlu taşıt vergileri ve bakım-periyodik kontrolleri, bu işlemlere ilişkin masraflar da dahil olmak üzere MALİK tarafından yapılacaktır. Bu otomobillerin nitelikleri aşağıda verilmiştir :

Araç tipi       Adet             Teslim Tarihi                        Araç başı aylık kira bedeli



b)    Araçların aylık kira bedeli kiralama süresince sabit olup, bu bedele %... KDV eklenerek fatura kesilecektir. KDV oranlarında meydana gelebilecek değişiklikler (+/-) fiyatlara yansıtılacaktır. İlk fatura araç tesliminde kesilecek ve derhal teslim edilecektir. Kira bedeli faturaları, her ay kira başlangıcında düzenlenecek ve gönderilecektir. Ödemeler ise her ay fatura tarihini takip eden 7 gün içinde MALİK’in herhangi bir banka hesabına yapılacaktır.
c)    Faturalarda fatura tarihindeki T.C.M.B. Döviz satış kuru esas alınacaktır.
d)    MALİK, bu sözleşmeden doğacak alacaklarını herhangi bir bankaya veya Finans Kurumu’na temlik edebilir. KİRACI, banka/finans kurumu’na hitaben, bu temlik ile ilgili bir teyit yazısı verecektir.
e)    Taraflar, ekonomik koşulların değişmesi, döviz kurlarındaki dalgalanmalar vs. nedenlerle kira bedellerinde herhangi bir değişiklik yapamaz.
f)     Aylık kira bedellerinin KİRACI tarafından, MALİK’in bildirdiği banka hesaplarına ödenmesi suretiyle sözleşme herhangi bir kesintiye uğramadan devam edecektir.

5. ARAÇLARIN KULLANIM ŞARTLARI
a)    Araçların tüm park, benzin, köprü, otoyol, sürücü hatasından kaynaklanan trafik cezaları KİRACI tarafından ödenecektir.
b)    KİRACI’nın kullanımında iken kesilen trafik cezaları KİRACI tarafından yasal ödeme süresinde ödenecek ve trafik ceza makbuzu ile ödeme dekontu, ödeme gününden itibaren 5 gün içerisinde MALİK’e ulaştırılacaktır. Bu yükümlülük yerine getirilmediği takdirde, MALİK’in -araç maliki sıfatı ile- tekrar ve/veya cezalı ödemek durumunda kaldığı hallerde, MALİK’in ödediği ceza bedelini ve diğer tüm zararlarını KİRACI, MALİK’e ödeme yapmak suretiyle ve derhal karşılayacaktır.
c)    KİRACI talep ettiği takdirde kiralama süresince kullanmak üzere MALİK’in vereceği resmi bir yazı ile OGS/HGS cihazını kendi firması üzerine çıkartabilecektir. Sözleşme sona ermeden önce bu OGS/HGS cihazları KİRACI tarafından ya kendi araçları üzerine devredilecek ya da tüm borç ve cezaları ödenerek iptal edilecektir.
Kira süresi bitiminde, KİRACI adına olan OGS/HGS hesabından dolayı MALİK’e gelebilecek tüm borçlardan ve cezalardan da KİRACI sorumlu olacaktır. Bu cihazın kullanımı, cezaları vs. ile ilgili herhangi bir şekilde MALİK zarara uğrar ise KİRACI, bu zararların tamamını karşılamayı kabul ve taahhüt etmektedir.
d)    Araçların kullanımına başlanılması ile birlikte KİRACI, firma tanımlayıcı yazı ve logoları araçlara yapıştırmak, takmak, asmak hakkına sahiptir. Bu yazı ve logolar için ödenecek ilan ve reklam vergileri KİRACI tarafından karşılanacak olup, araçların iadesi sırasında sökülecek ve araçlar temiz olarak iade edilecektir. Aksi takdirde bu yazı ve logoların temizlenmesine dair tüm malzeme ve işçilik giderleri MALİK tarafından KİRACI’ya fatura edilecek, KİRACI de bu fatura bedelini derhal ödeyecektir. 
e)    Araç, KİRACI’ya asıl ve yedek anahtarı ile birlikte teslim edilmiş ise, aracın iadesi sırasında asıl ve yedek anahtarın her ikisi de MALİK’e iade edilecektir. Anahtarlardan birinin dahi iade edilmemesi halinde kilit sisteminin değişmesi için gerekli tüm masraflar KİRACI tarafından karşılanacaktır. 

6. ARAÇLARIN HASAR, BAKIM VE ONARIMLARI 
a)    Araçların yapılması gereken periyodik bakım-kontrolleri ile servis hizmetlerinin bedelleri MALİK’e aittir. MALİK, bu servis ve hizmetleri kendisine ait Servis İstasyonlarında veya MALİK’in bildireceği diğer servis noktalarında verecektir. MALİK’e ait Servis ve Bakım İstasyonları şöyledir:
·        İstanbul ve çevresinde          : ……………… 
·        Ankara ve çevresinde : ………………
·        İzmir ve çevresinde              : ……………..
MALİK’in bildirdiği servis noktalarının dışında bir yerde acil bakım ihtiyacı söz konusu olur ise, bu ihtiyaç Merkez MALİK Ofisinden alınacak yazılı onay ile gerçekleştirilebilecektir.
KİRACI, acil durumlarda onay alarak gittiği servis hizmetinin ücretini ödeyecek ve bu faturayı MALİK’e ibraz edecektir. Bu hizmetlerin bedelleri de MALİK tarafından ödenecektir.
b)    KİRACI kullanıcısı tarafından olağan periyodik bakım için servise getirilen araç, en geç 24 saat içinde bakımı yapılarak kullanıcıya teslim edilecektir.
Ancak araç, olağan periyodik bakım ihtiyacından farklı bir arıza için servise getirilmiş ise ve bu arıza 48 saatten önce tamir edilerek geri verilemiyorsa, aracın arızası giderilinceye kadar KİRACI’e muadil bir araç teslim edilecektir.
c)    MALİK’e ait olan masraflar; araçların rutin periyodik bakımlarında değişmesi gereken parçalar ve bunların işçilik bedelleridir. Bunların dışında ortaya çıkan arızalar, özensiz, kötü kullanım ve harici etkenler (yakıt kalitesizliği vb) neticesinde meydana gelen masraflar KİRACI tarafından karşılanacaktır. Örneğin;
- 75.000 km’den önce debriyaj balatası değişimi,
          - 40.000 km’den önce amortisörlerin, rot ve rotillerin değişimi,
          - 50.000 km’den önce enjektörlerin ve EGR valflerinin değişimi,
          - Kötü yakıttan dolayı yakıt pompasının değişimi … vesair
Kullanıcı her zaman için aracını kullanırken, gerekli önlemleri almak, bakımlarını yaptırmak, maksimum özeni göstererek aracı korumakla yükümlüdür. Araçta küçük arızalar meydana geldiğinde de müdahale etmeli ve sorunlarını gidermelidir. Aksi takdirde kullanıcının ihmali neticesinde ortaya çıkan zararlardan da KİRACI sorumlu olacaktır. Örneğin;
- Hararet yapan aracın kullanımına devam ederek motora zarar verilmesi,
- Havası inmiş lastik üzerinde gidilerek lastik, jant ve diğer aksama zarar verilmesi,
- Kar zincirinin yanlış kullanımı … vesair
Sonucu meydana gelen zararlar vb.
Bu ve bunun gibi kullanıcının kötü kullanımı ve/veya ihmali sonucu ortaya çıkan durumlarda KİRACI’in muadil araç talep etmesi halinde KİRACI, muadil araç için de ayrıca kira bedeli ödeyecektir.
d)    Lastik Değişimleri:
- Lastik değişimleri her 50.000 km’de bir takım (4 adet) olarak yapılacak ve ücreti MALİK’e ait olacaktır. 50.000 km ve katlarından daha önce lastik değişiminin gerektiği hallerde, bu değişimlere ait tüm masraflar KİRACI tarafından karşılanacaktır.
- Eğer kullanıcı kış lastiği almak isterse 50.000 km ve katlarında kazanacağı lastik değişim hakkını kullanmış sayılacaktır. Süresinden önce lastik değişimi halinde, değişen lastiklerin muhafazası KİRACI tarafından sağlanacaktır. Araçların iadesi sırasında kısmen kullanılmış lastikler de geri iade edilecektir.
- İlk kış lastiği değişimi anında sökme-takma işlemi MALİK tarafından yapılacak, daha sonra normal lastiklerle değişim anında sökme-takma işlemini ya KİRACI kendisi sağlayacak ya da MALİK’e yaptırması durumunda bu işlemin bedeli KİRACI’ya fatura edilecektir.
- Kısaca, 50.000 km ve katları dışındaki tüm lastik ve değişimi masrafları KİRACI’ya ait olacaktır.
- Sözleşme süresi sonunda aracın km’si 50.000 km’ye gelmemişse ve o araca orijinal lastiklerinden başka bir takım kış lastiği verilmişse araç iadesi sırasında kış lastiklerinin güncel bedelini KİRACI ödeyecektir.
e)    Aracın teslimi anında, araçta bulunan araç tescil belgesi, poliçeler, orijinal ve ekstra verilen avadanlıklar ile diğer aksesuarların kaybolması veya kullanılamayacak hale gelmesi durumundaki zararlar KİRACI tarafından karşılanacaktır.

7. SİGORTA VE SORUMLULUK
a)    Araçların trafik, kasko, ferdi kaza koltuk ve ihtiyari mali mesuliyet sigortaları ve bunlara ilişkin her türlü masraf MALİK tarafından yapılacaktır.
b)    Sigortaların geçerli olabilmesi için, tek taraflı kazalarda sadece aracın, birden fazla aracın karıştığı kazalarda da tüm araçlara ait belgelerle birlikte trafik kaza raporu, alkol raporu, ehliyet fotokopisi gibi belgelerin düzenlenerek asıllarının veya tasdikli fotokopilerinin, kaza tarihinden itibaren en geç 5 gün içerisinde MALİK’e ulaştırılması gerekmektedir. Ulaştırılmasından itibaren 48 saat içerisinde muadili araç temini yapılacaktır. Bu raporlar her türlü hasarda sigorta teminatından faydalanabilmek için gerekli olup, alınmamaları veya zamanında teslim edilmemeleri halinde hasar bedeli ve aracın tamirde geçen günlerine ait kira bedeli KİRACI tarafından karşılanacaktır.
MALİK, raporları alınmış olsa dahi, sigorta şirketinin sahte rapor, alkollü ve ehliyetsiz araç kullanılması vb. herhangi bir sebeple ödeme yapmayı kabul etmediği hallerde, hasar toplamlarını ve aracın tamiri için geçen sürede işleyen kira bedellerini KİRACI’dan talep edebilir.
c)    Aracın KİRACI personelinin kusuru sonucunda çalınması durumunda, kasko genel şartları dışında kalan hallerde (araç üzerinde anahtar bırakılması ve/veya makbuz/fatura karşılığı olmaksızın aracın otopark/yıkama çalışanlarına teslimi gibi kullanıcının ihmali ve kusuru bulunan hallerde) KİRACI, bu çalınma sebebiyle MALİK’in uğrayacağı zararları karşılamakla yükümlüdür.
Araç kirada iken çalınması durumunda gerekli olan tüm raporların temini ve başvuruların yapılması KİRACI’ya aittir. Çalınma ile ilgili belgelerin KİRACI’dan kaynaklanan herhangi bir sebeple alınamaması durumunda, araç bedeli kasko sigortası tarafından MALİK’e ödenmez ise, KİRACI aracın veya araç parçalarının güncel değerlerini MALİK’e ödeyecektir. Bu ödemeye kadar geçen süre için kira bedeli de ödenecektir.
d)    Araçlar KİRACI çalışanları ve eşleri dışında biri tarafından kullanılırken kaza yapıldığında sigorta geçersiz sayılır ve oluşan hasardan KİRACI sorumlu tutulur.
e)    Kiralanan araçların kiralandıkları süre içinde 3. kişilere verdikleri zararlardan doğacak her türlü maddi-bedeni tazminat ve giderler MALİK tarafından yaptırılan Zorunlu Trafik Sigortası ve İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası kapsamında karşılanır. (Bu teminat, 3. kişilere verilen zararlar için KİRACI’ya özel araç başı yıllık ……..-USD olarak belirlenmiştir ve zeyilnamesi KİRACI’ya ulaştırılacaktır)
Sözleşme konusu araçların karıştığı kazalar nedeniyle, diğer otomobillere ve 3. kişilere karşı doğacak her türlü (trafik ve ihtiyari mali sorumluluk sigorta poliçelerinin teminatları dışında ve teminat limitleri üstünde kalan hallerde) zarardan KİRACI sorumlu olacaktır.
MALİK kiraladığı araçlar için yukarıda bahsedilen “Kara Taşıtları İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası” yaptırmakla yükümlüdür. Bu sigorta yaptırılmadığı takdirde doğabilecek tazminat taleplerinden MALİK sorumlu olacaktır.

8. KİRALANAN OTOMOBİLLERİN İADESİ
Araçların teslim ve iade yeri MALİK’in İstanbul adresi olacaktır. KİRACI, MALİK’e sözleşmenin bitim tarihinde araçları iade edecektir. Araçların sözleşme sonunda iadeleri sırasında, olağan kullanımdan kaynaklanan eskimelerinden MALİK sorumlu olacaktır, ancak olağan kullanım dışında oluşmuş, belgelenemeyen veya sigorta şirketinden tahsil edilemeyen her türlü hasar ve zarardan KİRACI sorumlu olacaktır.

9. ARAÇLARIN KULLANILAMAMASI DURUMU
a)    Kiralanan otomobillerden herhangi biri çalınır veya kazalardan dolayı hasar görür ve onarıma alınırsa veya hurdaya çıkarsa bu araçla ilgili geçen süre için kira bedeli işlemeye devam eder ve 7.b maddesinde belirtilen belgelerin MALİK’e ulaştırılmasından itibaren 48 saat içinde geçici/muadili bir araç verilir.
Belgelerin ulaştırılmasından önce, KİRACI’nın yazılı talebi üzerine muadil bir aracın verilmesi söz konusu olursa, belgelerin tamamı MALİK’e ulaştırılıncaya kadar bu araca da ayrıca kira bedeli işletilecektir. 
b)    Çalınma veya hurdaya çıkma neticesi kalıcı araç teslimi gerekirse, bu araç, yerine verilen aracın kullanılabilir son durumu ile eşdeğerde olacaktır. Ancak üretici firmadan kaynaklanan değişiklikler olabilecektir.

10. SÖZLEŞMENİN SONA ERMESİ, FESİH HAKKI VE CEZAİ ŞART
a)    Taraflardan birinin işbu sözleşmede yer alan yükümlülük ve taahhütlerine uygun davranmaması halinde, karşı tarafın bu sözleşmede kanuni ikametgahı olarak bildirdiği adresine yazılı olarak gönderilecek bir ihtarname ile uyarıda bulunulur ve aykırılığın 15 gün içerisinde giderilmesi istenir. Giderilmediği takdirde aynı prosedür bir kez daha tekrarlanır ve 3. defa gönderilecek ihtarnamenin karşı tarafa tebliğinden itibaren 15 gün sonra sözleşme feshedilmiş sayılır. KİRACI, sözleşmenin feshi tarihinden itibaren 5 gün içerisinde araçları iade etmekle yükümlüdür. Aksi takdirde, 5 günlük sürenin bitiminden teslim edilen güne kadar MALİK’in bireysel kiralamalara uyguladığı günlük kira bedelleri geçerli olacaktır.
Sözleşmenin bu şekilde sona ermesi halinde, fesheden tarafın sözleşme uyarınca yaptığı masrafları ile her türlü zararının tazminini talep etmek hakkı saklıdır.
b)    KİRACI, sözleşme süresi sona ermeden araç iade ettiği veya sözleşmedeki yükümlülüklerine uymayarak sözleşmenin feshine neden olduğu takdirde, sözleşme süresinin bitimine kadar ödemesi gereken kira bedelinin tamamını cezai şart olarak MALİK’e ödemekle yükümlüdür.
c)    KİRACI, sözleşme süresi içerisinde ödemelerini 3 kez gecikmeli olarak yapar ise, MALİK sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedebilir. Bu çeşit fesih halinde KİRACI, yine 10.b maddesindeki şekilde cezai şart ödemekle yükümlüdür. Geciken ödemeler için aylık %.... gecikme faizi işletilecektir.
d)   MALİK’in sözleşmeyi hiç/eksik/hatalı ifası veya sözleşmeyi haksız sebeple feshi hallerinde, KİRACI’nın sözleşmeyi feshi hakkı ile bu nedenle, KİRACI’nın ve/veya KİRACI’ya bu nedenle rücu edebilecek olan üçüncü şahısların her türlü zararlarını ferileri ile birlikte MALİK tazminle yükümlü olduğu gibi, cezai şart olarak da, ………..-USD ödemeyi kabul ve taahhüt eder.

11. GİZLİLİK İLKESİ VE ANLAŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜ
a)    MALİK ve KİRACI, işbu sözleşme uyarınca vakıf olacakları diğer tarafa ait her türlü ticari ve mesleki bilginin gizli olduğunu kabul eder ve bu bilgilerin sözleşme tarafları ve çalışanları tarafından üçüncü kişilere ifşa edilmemesini taahhüt eder. Bu gizlilik taahhüdü işbu sözleşme sona erse veya iptal edilse dahi geçerliliğini muhafaza eder.
b)    İşbu sözleşme karşılıklı iyi niyet ve dayanışma ilkelerine göre tanzim edilmiş olmakla birlikte, arzu edilmemesine rağmen ihtilaf vukuunda, uyuşmazlıkların hallinde
KİRACI’in ticari defter ve kayıtları yegane delil olmak kaydı ile, …………. Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkili kılınmıştır.
c)   İşbu sözleşmeden doğacak her türlü vergi/resim/harç MALİK tarafından ödenecektir.

12. TEBLİGAT
Taraflar, yukarıda yazılı adreslerinin kanuni tebligat adresleri olduğunu, adres değişikliği diğer tarafa yazılı olarak bildirilmediği sürece bu adreslere yapılacak bildirimlerin kanunen geçerli tebligatın bütün hukuki sonuçlarını doğuracağını kabul, beyan ve taahhüt ederler.

İşbu sözleşme 12 madde olarak __/__/_____ tarihinde yürürlüğe girmek üzere___ ay süreli olarak taraflarca tek nüsha düzenlenerek imzalanmıştır. Tarih:


    MALİK                                              KİRACI