23 Şubat 2019 Cumartesi

KİRA SÖZLEŞMESİ


                   KİRA SÖZLEŞMESİ                    
İLİ

İLÇESİ

SOKAĞI

NUMARASI

KİRALANAN ŞEYİN CİNSİ

KİRAYA VERENİN ADI, SOYADI, İKAMETGAHI, TC.no

KİRACININ ADI, SOYADI VE
İKAMETGAHI, TC.No

BİR YILLIK KİRA KARŞILIĞI

BİR AYLIK KİRA KARŞILIĞI

KİRA KARŞILIĞININ NE SURETTE TEDİYE OLUNACAĞI

KİRA MÜDDETİ

KİRANIN BAŞLANGICI

KİRALANAN ŞEYİN HALİ HAZIR DURUMU

KİRALANAN ŞEYİN NE İÇİN
KULLANILACAĞI

Kiralanan şey ile beraber teslim olunan demirbaş eşyanın beyanı;
Kombi,  uydu anteni (LNB cihazı ile),

1) 24.12.1980 gün ve 2316 sayılı kanunla değiştirilen 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 70, 94
ve 105.maddeleri gereğince:  Tüccar, serbest meslek erbabı ve Çiftçiler, Ticari Mesleki ve Zirai işleri ile ilgili olarak yaptıkları kira ödemelerinden %25 oranında gelir vergisi tevkifatı yaparak Vergi Dairesine yatıracaklardır.
2) 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun değiştiren 21.11.1980 gün ve 2344 sayılı ve 30.12.1930 gün ve 2367 sayılı kanunlar gereğince; Mal sahibi ve kiracı için %01, kefil için %05 olmak üzere mukavele müddetine göre bütün kira bedelinin binde altısı nispetinde damga pulu yapıştırılacaktır. Teslimat hakkındaki şerhlerde her imza için 501 liradan 1000 liraya kadar (1000 lira dahil) 10 lira, 1001 liradan 5000 liraya kadar (5000 lira dahil) 15 lira, 500l liradan 10 000 liraya kadar (10.000 lira dahil) 20 lira, 10.001 liradan 100.000 liraya kadar (100.000 lira dahil) 30 lira, 100 001 liradan 500.000 liraya kadar (500.000 lira dahil) 50 lira 500.000 liradan yukarı olanlar 100 liralık damga pulu yapıştırılır. Pullar tarih ile beraber imza veya mühür konulmak suretiyle iptal olunacaktır.  İki pul için bir iptal muamelesi kabul edilir. Bu kira sözleşmesi 210 sayılı Kanunun 5.maddesi  gereğince 50 TL.lık Damga pulu yapıştırılınca geçerlidir.






GENEL ŞARTLAR


1) Kiracı kiraladığı şeyi kendi malı gibi kullanmağa ve bozulmamasına evsaf ve meziyetlerini ve şöhret ve itibarını kaybetmesine meydan vermemeğe ve aynı apartman içinde oturanlar varsa onlara karşı iyi davranmağa mecburdur.

2) Kiralanan şey kiracı tarafından üçüncü şahsa kısmen ve tamamen kiralanıpta taksimatı ve ciheti tahsisi değiştirilir veya herhangi bir suretle tahrip ve tadil edilirse mal sahibi kira akdini bozabileceği gibi bu yüzden vukua gelebilecek zarar ziyanı protesto çekmeğe ve hüküm almağa hacet olmaksızın kiracı tazmine mecburdur.
Vaki zararın üçüncü şahıs tarafından yapılmış olması mal sahibinin birinci kiracıdan isteme hakkına tesir etmez.

3) Kiralanan şeyin tamiri lazım gelir ve üçüncü bir şahıs onun üzerinde bir hak iddia ederse kiracı hemen mal sahibine haber vermeğe mecburdur. Haber vermezse zarardan mes’ul olacaktır.
Kiracı zaruri tamiratın yapılmasına müsaade etmeğe mecburdur. Kiralanan şeyin alelade kullanılması için menteşelemek, cam taktırmak, reze koymak,kilit ve sürgü yerleştirmek, badana gibi ufak tefek kusurlar mal sahibine haber vermeden ve münasip müddet beklemeden kiracı tarafından yaptırılırsa masraflar mal sahibinden istenemez.  

4) Kiralanan şeyin vergisi mal sahibine, kullanılması için lazım gelen temizleme ve ıslah masrafları kiracıya aittir. Bu hususta adeta bakılır.

5) Kiracı kiraladığı şeyi ne halde buldu ise mal sahibine o halde adete göre teslim etmeğe mecburdur. Kiralanan gayrimenkul içinde bulunan demirbaş eşya ve aletleri kontrol müddetinin hitamında tamamen iade ile mükelleftir. Gerek bu eşya ve gerek kiralanan şeyin teferruatı zayi edilir veya kullanmaktan mütevellit eskirse kiracı bunları kıymetleriyle tazmine ve mal sahibi talep eylediği halde ödemeye mecburdur.

6) Kiracı kiraladığı şeyi mukaveleye göre kullanmış olması hesabıyla onda ve eşyasında husule gelen eksiklik ve değişiklikten mesul olacaktır. Kiracının kiraladığı şeyi iyi halde almış olması lazımdır.

7) Kiracı kontrat müddetinin son ayı içinde kiralanan şeyi görmek için gelen taliplerin gezip görmesine ve vasıflarını tetkik etmesine engel olmaz.

8) Kira müddeti bittiği halde kiralanan şeyi boşaltmadığı surette kiracı mal sahibinin bundan doğacak zarar ve ziyanını tanzim edecektir.

9) Sözleşmeye yapıştırılması icap eden damga pulları ve kontrat bedel ve harçları ve Belediye ve Noter dairelerine ödenecek harç ve resimler kiracıya aittir.

10) Kiracının yahut kendisiyle birlikte yaşayan kimselerin yahut işçilerin sıhhati için ciddi bir tehlike teşkil edecek derece ve mahiyette bulunan şeyler kiracı için kiralanan şeyi teslim almaktan imtina ve kira müddeti içinde sözleşmeyi bozmaya veya kiradan bir miktar parayı kesmeyi icap ettirmez.

11) Kiracının sözleşmeyele kiralanan şeyin içinde ve kılacağı bütün masraflar kendisine ait olacak ve mukavele müddeti bittiğinde yapılan her türlü masraf için tazminat istemeye hakkı olmamak ve gayrimenkul inşaatın cümlesi mal sahibinin olacaktır.

12) Kiracı mal sahibinin muvafakatini almadan masrafı kamilen kendisine ait olmak üzere şehir suyu, havagazı ve elektrik alabilecek ve apartmanda umumi anten tesisatı yoksa hususi televizyon anteni yaptırabilecektir. Bu teçhizatın sarfiyat bedelleri radyo ve televizyon abonesi gibi hizmet mukabili alınan resimler demirbaş telefon varsa bunun abone ücreti kiracıya ati bulunacaktır.
 


Ö Z E L   Ş A R T L A R

Aşağıda yer alan özel şartlar işbu sözleşmenin ayrılmaz bir parçası olarak sözleşmeye eklidir.  .....................................................................................................................
1) Kira artışları, bir yıllık kira süresinin bitim tarili itibariyle TÜİK tarafından açıklanan tüketici fiyat endeksi oranında yapılacaktır. (…/…/20..  ila …/…/20… arasındaki enflasyon oranı ve takip eden yıllar için 100.-TL.den az olmamak üzere kira dönemine ait enflasyon oranları esas olacaktır.)
.....................................................................................................................
2) Bina aidatı ve aidat dışı olmasına rağmen, binada kalıcı olarak yapılmayan ve kiracının hayatını kolaylaştıran  tüm giderlere ait ödemeler kiracıya ait olacaktır. (örneğin, tüm binanın ilaçlanması, asansör tamiri gibi)
.....................................................................................................................
3) İşbu sözleşme elektrik, su ve doğalgaz aboneliğinin kiracı üzerine geçirilmesi kaydı ile yürürlüğe girecektir. Kamu ve özel kurumlar ile yapılan abonelik sözleşmelerinden kaynaklanan tüm giderler kiracıya aittir.
.....................................................................................................................
4) Kiracı, kiralanan yer içinde esaslı değişikliğe sebep olacak tadilatlar yapamaz.
.....................................................................................................................
5)  Kira bedelleri, her ayın …. arası …. Bank A.Ş. …… Şubesi ……. nolu hesabına ödenecektir.  (IBAN No: ………………..) Havale, EFT masrafları kira bedeli haricidir.
.....................................................................................................................
6) Depozito olarak ……..-TL alınmış olup, kiracı, akdin bitim tarihinden önce tahliye edeceği hallerde, tahliyeyi en az bir ay önceden haber vermez ve tahliyeyi takip eden ayda taşınmaz kiraya verilmez ise veya taşınmazda olası zarar ve elektrik/su/doğalgaz/aidat borçları olması halinde, olası zarar depozitodan mahsup edilecektir.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
7)  Diğer kat maliklerinden evsahibine gelecek şikayetler tahliye ve depozitonun da, cezai şart olarak mahsup edilmesine haklı sebep olacaktır.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
8) İşbu sözleşmeden dolayı çıkacak uyuşmazlıkların çözümü için…… icra ve mahkemeleri yetkili kılınmıştır.
………………………………………………………………………………………………………..

Mezkur her  iki tarafın rızasıyla ve yukarıda yazılı koşullarla kiralanmış olduğuna  dair bu sözleşme taraflarca tanzim ve teati edilmiştir.

     Kiracı                             Kefil                                           Mal Sahibi
                 






ÖDENEN KİRA TESLİMATI


LİRA


Krş

TESLİM TARİHİ

TESLİM EDEN

TESLİM ALAN