25 Şubat 2019 Pazartesi

MİRAS PAYLAŞIM SÖZLEŞMESİ


MİRAS TAKSİM SÖZLEŞMESİ

A)KONU:
İşbu miras taksim sözleşmesi, muris …………………….. mirasçıları arasında düzenlenmiş olup, bilahare yapılacak Noter/resmi sözleşmenin ve/veya ………… Sulh Hukuk Mahkemesi’nin ……………. sayılı dosyasından ikame edilen miras paylaşımı davasında verilecek kararın müstenidatı olduğunu beyan, kabul, taahhüt ve imzalarıyla tevsik ederler.

B)MİRASÇILAR:
…………… Sulh Hukuk Mahkemesinden alınan veraset ilamı/mirasçılık belgesi kapsamında muris ………………..’in ………………… tarihinde vefatıyla aşağıda gösterilen oranlar üzerinden;
        1-Eşi ………………. (1/4 pay)
        2-Oğlu ……………  (1/4 pay)
        3-Oğlu ……………..  (1/4 pay)
        4-Kızı ……………….  (1/4 pay)
mirasçı oldukları tespit edilmiştir.

C)TEREKE:
Murisin terekesinde;  ………………..İLİ, …………İLÇESİ, ……………. mah., …………. mevkii, ……….. pafta, ………… ada, ………… parselde kain taşınmazdaki …. adet bağımsız bölüm ve ikamet ettiği evdeki taşınır eşyaları bulunmaktadır.

D)TAKSİM:
Mirasçılar, işbu terekenin taşınır ve taşınmaz mallarını aşağıdaki şekilde paylaşımını/ taksimini kabul etmişlerdir;

1- Taşınmaz üzerinde mevcut ancak, kat irtifakı ve kat mülkiyeti bulunmayan  (…) dokuz adet bağımsız bölüm/dairenin mirasçılar üzerine intikal işlemi miras hisseleri olan ¼ pay üzerinden arsa payı olarak yapılmıştır.

2- Mirasçılar, taşınmazdaki bağımsız bölümlerin EK:1’de düzenlendiği şekilde ;
1 nolu bağımsız bölüm ………..
2 nolu bağımsız bölüm …………
3 nolu bağımsız bölüm …………
4 nolu bağımsız bölüm ………….
5 nolu bağımsız bölüm …………
6 nolu bağımsız bölüm …………
7 nolu bağımsız bölüm …………..
8 nolu bağımsız bölüm …………
9 nolu bağımsız bölüm ……………..
paylaşımına kabul, beyan ve rıza göstermişlerdir.

Taşınmazların işbu şekilde arsa payları üzerinden üç varis arasında intikalinin sağlanmasını ve iştirak halinde mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesini mirasçılar kabul , beyan ve rıza göstermişlerdir.

3- Eşin miras payı karşılığında,  …………………… payına düşen ve halen eşin ikamet ettiği … nolu bağımsız bölüm üzerinde eş lehine ölene kadar oturma hakkı tanınacak ve bu sükna hakkı Medeni Kanun’un 794 ve devamı maddeleri kapsamında ilgili taşınmazın tapu kütüğüne şerh konulması sağlanacaktır. Sükna ve/veya intifa hakkı olarak şerh tesisinin sağlanamaması halinde, işbu taksim sözleşmesi kapsamında mirascılar, eşin …..nolu bağımsız bölüm üzerindeki ölene kadar oturma hakkını Medeni Kanun’un 795/III.fıkrası kapsamında tanıdıklarını ve kabul ettiklerini beyan ederler.
İşbu intifa hakkı nedeni ile eşin taşınmazın bakım, onarım, kullanıma yönelik yasal ve/veya idari hiçbir vergi, resim, harç, aidat, ücret, icar veya herhangi bir ad altında alacak talep etmeyeceklerini kabul ve beyan ederler.

4-Murise ait tüm taşınır eşyanın mülkiyeti eşi……………. bırakılacaktır.

5-Ecrimisil talebine karşılık, işbu sözleşmenin imzalandığı tarihe kadar .. nolu bağımsız bölüme ait doğmuş …. aylık , …. nolu bağımsız bölüme ait doğmuş … aylık kira alacağının tahsil hakkı  devredilmiştir. Tarafların birbirlerinden başkaca hiçbir hak ve alacak talepleri olmayacaklarını  gayrikabili rücu kabul ve beyan ederler..

6-İşbu sözleşmenin imzalandığı tarihten sonra mirasçılar kendilerine düşen taşınmazlar/taşınırlar üzerinden yasal tüm tasarruf haklarını hiçbir sınırlama ve alacak talebi tehdidi ile karşılaşmaksızın kullanmaya yetkili olduklarını taraflar kabul, beyan ve rıza gösterirler.

7-Mirasçılaş, eş…………….. yaşadığı sürece aylık …...-TL az olmamak kaydı ile nakit ödeme yapmayı  kabul ve beyan ederler.

8-Yasal süreler içinde, muris ortaya çıkacak borçlarından dolayı eş hariç varisler sorumlu olacaklardır.

E)SAİR HUSUSLAR:

1-İşbu sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren, her varis kendine ait taşınmazın vergi, resim ve harçlarından sorumlu olacaktır. Aynı zamanda, kendine ait taşınmazın semereleri de geçmişi de kapsamak kaydı ile kendine ait olacaktır.

2-İşbu taşınmazın paylaşımın tapu/noter nezdinde gerçekleşmesinden dolayı doğacak vergi, resim ve harçlar ilgili mirasçı tarafından ödenecektir.

3-Eş adına işbu sözleşmenin imzalandığı tarihten önce ve sonra tahakkuk etmiş/edecek vergi, resim ve harçlar diğer mirasçılar tarafından eşit olarak ödenecektir.

4-Açılmış olan dava nedeniyle taraflar birbirlerinden avukatlık ücreti ve/veya dava harç ve masraflarını talep etmeyeceklerdir. İşbu dava nedeni ile yapılmış/yapılacak harç ve masraflar ilgili tarafın uhdesinde bırakılacak olup, ilgili taraf iade edilecek harç/masrafı tahsil hakkına sahip olacaktır.

5-Her taraf kendi avukatına anlaştığı şekilde, avukatlık ücretini ödeyecektir.

6-Mirasçılar yukarıda belirtilen şekil ve hususlarda anlaşmışlar olup, yukarıda yazılı olan veya olmayan hususları ileri sürerek, birbirlerinde başkaca miras nedeni ile hak, alacak talebinde bulunmayacaklarını, işbu miras taksim sözleşmesi, …………… Sulh Hukuk Mahkemesi’nin ……………. sayılı dosyasına ibrazı ile, bu sözleşme kapsamında verilecek kararın ve/veya yapılmak zorunda kalınması halinde, noter/resmi sözleşmenin müstenidatı olduğunu mirasçılar kabul, beyan, rıza ile taahhüt ederler.

7- İşbu sözleşme üç sayfa ve bir ekten ibaret olup,  imzalandığı tarihte yürürlüğe girmek üzere, mirasçılar tarafından şahitler önünde imzalanmıştır.
Tarih:……/……/20...

VARİSLER

VARİS1                        VARİS2                        VARİS3                        VARİS4


ŞAHİTLER:
İşbu miras taksim sözleşmesinin EŞE okunduğunu, iradesine uygun olduğu ve kabul ettiğini ve bastığı parmak izinin ona ait olduğuna şahitiz.


ŞAHİT1                                               ŞAHİT2